top of page
  • Vira Medvedieva

У пошуках своєї перлини

Ось і закінчився Марафон "У пошуках своєї перлини", який продовжувався сім тижнів, що дало змогу навчитися себе розуміти, чути свої відчуття, розпізнавати емоції і розкривати внутрішній світ свого Я.

Як це було?!

Тренуємо мозок. Практичні поради для розвитку уваги.

Протягом першого тижня ми ознайомилися з 50-ма техніками розвитку уваги та пробудження цікавості до буденного. Фанати своєї справи можуть довго оповідати про своє захоплення, наприклад фізики-теоретики можуть годинами битися над «красивим рішенням», а для цього потрібні роки тренувань, краса в цифрах та формулах не відкривається одразу. Отже і ми новими вправами на увагу тренували силу волі, вчилися домовлятися з собою і поступово нарощували м’язи уваги. А ви ще не користуєтеся таймером Pomodoro і не завели записник для сторонніх думок, адже коли ви записуєте в блокноті мимовільні думки, ви начебто звільняєте комірку робочої пам’яті)))

Практики розвитку пам'яті та її роль у критичному мисленні.

Цей тиждень ми присвятили практичному застосування різноманітних мнемотехнік та прийомів, таких як Палац пам’яті, шлях Цицерона, складанню мнемонічних виразів. До того ж працювали з піктограмами та друдлами і спробували оволодіти навичками швидкочитання та сліпого набору.

Саморозвиток і розуміння себе. Практика Mindfullness.

Самопізнання ми здійснювали через виявлення темпераменту та типу особистості. Всім відомо, що ми різні, але зрозуміти чому так, що на це впливає і як застосовувати ці знання в комунікації, саме цим ми займалися на третьому тижні. Адже яке саморозуміння без усвідомлення процесів свого тіла, тому концентруємося на тілесних практиках , медитаціях та візуалізаціях. А чи знаєте Ви, що регулярні виконання медитативних пратик ведуть до покращення когнітивних процесів мозку в цілому і до якісної концентрації уваги зокрема. Для цього не обов’язковий ретріт, доволі ефективними є прості дихальні вправи))) А ще була баночка покою!!!

Внутрішня культура як запорука успіху.

VUCA світ та три способи мислення run, change, disrupt або протиотрута від хаосу. Навчання яке лемент особистої гігієни. Від позитивної культури до надихаючого лідерства згідно особистісних цінностей та правил. Конфлікт як токсична культура. Відповідальність, співпраця, соціальна активність та навички 4К. Саме цей тиждень став переламним. Запалив учасників внутрішнім вогником і окрилив до неймовірних проектів від яких пробирало до мурашок))

Від співчуття до співпереживання. Лідер нового типу.

Домашнє завдання: проект " Як зробити щасливим твоє оточення"

Читаємо лонгріди та розмірковуємо над ними. Всім радимо прочитати книгу «Як стати лідером не встаючи з ліжка» розв’язка неймовірна.

Результати досліджень звичок читачів в інтернеті свідчать про те, що люди менше читають довгі тексти – зазвичай 2 максимум 3 абзаци, тому матеріали стають все коротшими, а картинки яскравішими в боротьбі за увагу читача всіма можливими способами.

Натхненні лідери обирають свої сильні сторони, мають мрію, керують не тільки часом, а й енергією та ставлять щастя вище за успіх. А головне це емпатія та емоційний інтелект!

Презентація проектів. Результати командної роботи.

Презентація техніки спіноф. Метод DR GRAC. Стратегічний навик гнучкої комунікації застосовано в корпораціях Google, Microsoft, Ericsson, Facebook, PayPal, де всі рівні і орієнтовані на результат, а ефективна взаємодія працівників різних рівнів відбувається в само об’єднуючих крос функціональних командах.

Створення нових інтелектуальних звичок. Самопрезентація, портфоліо та CV.

Спробуйте за одну хвилину на кожну букву свого імені написати прикметник, який вас характеризує і надати тому підтвердження. Важко?! А наші слухачі можуть вкластися навіть в 30 секунд-ідеальний час для само презентації))) і зробити це можна тільки за умов самопізнання та саморозуміння!

Отже як тернувати мозок?
  • Виходьте з зони комфорту, отже кращий варіант це влаштувати мозку челендж та обрати новий вид діяльності, наприклад почніть з того. щоб почистіть зуби іншою рукою. Така активність впливає на гіпокамп – місце навчання і пам’яті!

  • Спілкуйтеся, адже це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги та стимуляція пам’яті, допомагає зміцнити нейронні мережі та посилює когнітивний резерв мозку, чим стає на заваді деменції)))

  • Читайте та грайте в настільні ігри, але не забувайте про те, що здоровий спосіб життя, збалансоване харчування, фізична активність, свіже повітря та повноцінний сон допоможуть тримати тіло і мозок в тонусі.

Відгуки учасників:


Менторки програми:

Наталя Мошкова

ТРИЗ-педагог, супервізор в освіті, вчитель з понад 25-річним досвідом роботи в школі з дітьми та батьками, куратор українських підлітків 10-17 років які навчаються в польських школах Fundacja ZPK


Віра Медведєва

Практикуюча соціотерапевтка, тьютор в освіті з понад 20-річним досвідом роботи в школі з учнями та батьками, 6 років - старший куратор українських підлітків 10-17 років які навчаються в польських школах Fundacja ZPK

136 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page