top of page
  • Наталя Мошкова

Поради на корисний карантин

Шановні батьки, всі поради носять рекомендаційний характер. Ви самодостатні розумні люди, і дуже хотілося б, щоб наша професійна думка щодо вирішення сучасних проблем дистанційної освіти стала для Вас корисною.


Карантин – це не канікули. Це головна думка, з якою необхідно змиритися як дітям, так і батькам. І тут допоможе:


І знову))) Режим і Дисципліна (дивіться наші попередні поради). Складений домашній розклад допоможе структурувати час і сили. Тримати дітей у робочій напрузі та ритмі, у гарному сенсі. І тоді дитина не буде постійно скиглити Вам, що їй нудно, або, навпаки, нервувати, що не вистачає часу. Зрозуміло, що це складно, адже багато батьків сьогодні також живуть у режимі дефіциту сил. Найлегший спосіб зекономити сили – примус. Але це програшний спосіб. Перші два тижні – це період адаптації, коли ми тільки напрацьовуємо новий життєвий досвід. Два тижні – це фантастично швидко. Тому зараз маємо бути дуже терплячими і обережними до себе і своїх дітей.

Схильність до гіперопіки – це болюча тема для багатьох українських батьків. Однак, якщо ми хочемо, щоб наші діти виросли самодостатніми особистостями, їм необхідно давати простір для самостійних рішень і помилок. Пам’ятайте, що Ви за дитину завдання не робите.

Наприкінці кожного дня підводьте підсумки. З’ясовуйте, що вдалося дитині, в чому виникли труднощі. А далі скажіть найголовнішу фразу: «Ти молодець, але якщо тобі потрібна буде моя допомога, я завжди поруч, звертайся». Вірте у свою дитину!!!

А ось тут важливий момент.

Для того, щоб проявити ПАРТНЕРСТВО і вміти надати допомогу дитині, прийшов час НАВЧАТИСЯ і Вам, шановні батьки. Якщо Ви занепокоєні технічними проблемами в онлайн-режимі, Ви можете без зайвих нервів та істерик відверто сказати дитині, що це для Вас новий досвід і Ви трохи збентежені роботою в онлайн. Те, як Ви опановуєте новий досвід, може бути більшим уроком для дитини, ніж те, що вона вчать сьогодні за навчальним планом.


Чимало українських освітніх платформ пропонують величезну кількість курсів і відео уроків. Одна з них: Дія. Цифрова освіта. На Вас чекають освітні серіали: базові цифрові навички, цифрова грамотність для вчителів та батьків, серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті», «Смартфон для батьків» і «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів».


Особливо зараз діти потребують батьківської підтримки, вони очікують від батьків психологічної допомоги. Як у період тривог заспокоїти своїх дітей, а також зробити так, щоб удома вони не закинули навчання і водночас не відчували себе напружено? Про це буде дуже корисно та доречно прочитати статтю «Навчання вдома: практичні поради для батьків від психологині Світлани Ройз».


Шановні батьки, потрібно пам’ятати, що Ви не вчителі для Ваших дітей. У Вас немає потрібних професійних навичок, Ви не вмієте пояснювати предмети і, найголовніше (власне, чому батькам не можна навчати своїх дітей) – Ви дуже емоційно залучаєтесь у процес навчання . Якщо дитина щось не розуміє, Вам буває важко впоратись зі своїми емоціями і тоді здається, що всі навколо «дурні» . Проста вправа для Вас: зробіть вдих та видих і нагадайте собі: “Я не вчитель”. Дитина може просто не сприймати Вас у ролі вчителя – і це нормально.

Дитині потрібна Ваша підтримка, і останнє, що їй треба в непростій ситуації дистанційного навчання - це критика і покарання. Не очікуйте від дитини великих навчальних досягнень в цей час.

Краще створіть для дитини місце затишку серед всього цього хаосу. Оберіть любити її в кожній ситуації, разом з дитиною, малювати, читати, сміятись і готувати на кухні. Думайте про те, що зараз формується досвід Вашої дитини і дуже важливо бути поруч в цей момент.


І найголовніше… Це, звичайно, настрій. Діти відчувають загальний емоційний фон, і навіть якщо Ваша дитина без кінця записує смішні відео в Тік-Тоці, це не означає, що вона не тривожиться. Заспокойте дитину, дайте їй зрозуміти, що кризи в житті кожної людини, країни та світу - трапляються, і що їх можна пережити разом.


Карантин - це ще й час побути поруч, дізнатися, чим живуть домашні, подивитися разом фільми або почитати книги перед сном. Зрештою, карантин пройде, а відносини, почуття і подарована дитині підтримка - залишаться.


Здоров’я та взаєморозуміння Вашим родинам!!!

Корисні посилання




Матеріал опрацювала і скомпонувала для Вас #fzpkurator

педагог та супервізор в освіті,

Наталія Мошкова




115 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page