top of page
  • Olga Bochkar

Аналіз пробних іспитів 8-класників

Пробні іспити - це

Така собі проба пера загальнодержавних випускних іспитів з початкової (після 8 класу) та середньої (matura) школи, коли створюються умови максимально наближені до реальних, екзаменаційні завдання надає Центральна Екзаменаційна комісія без попереднього оголошення. Після реформи освіти, в цьому році учні здають 3 іспити аналогічні обов'язковим матуральним (польська мова, математика, іноземна мова), а з наступного року додається ще один іспит з предмету на вибір. Іспити справжні так і пробні оцінюються за однаковою шкалою у відсотках. Цьогоріч пробні проходили для учнів-іноземців в дистанційному форматі.

За бажанням, але наполегливо рекомендовано

Пробний іспит не обов'язковий. Перевіряють викладачі школи, на відміну від справжніх іспитів, його результати ніяк не впливають на успішність, але дають важливу інформацію для учнів та вчителів:

  • рівень підготовки окремого учня з предмету, та можливість зміцнити слабкі сторони, адже до іспиту ще трохи більше 2 місяців. В пригоді також торішні звіти з іспитів, коли учень може побачити свій рейтинг на шкалі усієї країни. Наприклад, середній бал по Польщі за результатами іспиту 8-класників 2020 року: Польська мова 59%, Математика 46%, Англійська (іноземна) мова 54%. Нагадаємо, що в зв'язку з дистанційним навчанням від жовтня, складність іспитів дещо знижено, а учні-іноземці завжди пишуть адаптовані завдання.

  • Рівень підготовки класу, щоб можна було повторити слабо засвоєний матеріал. Навчання продовжується і після іспитів, але перед ними основна увага на повторення. Крім того, в школах протягом року є додаткові заняття з предметів, які виносяться на іспит.

  • Попрактикувати форми завдань, адже вадливо також не розгубитись як виконувати завдання і як його технічно правильно оформити, адже частина іспиту перевіряється технічно комп'ютером.

  • Перевірити свою стресостійкість та емоційний контроль. Напруга звісно не та, але варто відчути тиск часу, максимальну зосередженість, самостійність виконання завдань, контроль викладачів.

Rozprawka to nadal czarna magia, та як рівень володіння мовою впливає на математику.

Найскладніше з польської мови для учнів зазвичай завдання написати «rozprawkę» - есе (на матуральних іспитах таке ж завдання). Тут потрібно:

  • писати по суті, а хтось скопіював перший-ліпший текст з пошукача, який десь віддалено перегукувався з темою;

  • аргументувати свою думку, та вміти взагалі свою думку «вдягнути в слова», а ця навичка в довготривалому дистанційному форматі дуже страждає через критичне зменшення спілкування підлітків не тільки між собою, але й з вчителями. З іншого боку, усне мовлення перейшло в письмове, тому навичка ділового стилю письма мала б гарно шліфуватись;

  • апелювати до художніх творів, а для цього той дуже скорочений в цьому році список необхідної літератури потрібно гарно знати. Це не єдине завдання, де важливе знання літератури, адже шкільний курс польської мови = мова + література. Граматика та словниковий запас відіграє не останню роль для іноземця. Саме тому, протягом першого року (а в наших школах і наступні роки) є 2 години на тиждень додаткової польської як іноземної. З огляду на дистанційне навчання, наш Фонд додав ще кілька годин польської як іноземної, але це все за бажанням;

Подібна ситуація з англійської мови. Найскладніше завдання - написати текст, наприклад лист. Суть завдання прописана в іспитах польською мовою, це додаткові переклади з мови на мову що можуть викликати непорозуміння.

Щодо математики, то зазвичай батьки аж закипають «бо ж ну скрізь 2+2=4», але проблема в правильності розуміння завдання, яке написано польською мовою, наприклад «P квадрату» означає площу «Pole kwadratu», а не периметр, як ми звикли позначати у себе в школі, а це вже різні формули. Може відповідь і правильна, але не на поставлене питання, тому 0 балів.

Що робити:
  • Читати літературу в оригіналі, як би складно то не було! Рідною мовою переглядати екранізації.

  • Відвідувати усі додаткові уроки в школі - як польську для іноземців, яка обов'язкова протягом мінімум перших 12 місяців навчання та підготовчі уроки до іспитів, зокрема з математики.

  • Якщо займатись математикою з репетиторами то не тільки уркаїно / російськомовними, адже розуміння формули не завжди рятує від нерозуміння змісту завдання.

  • Зрозуміти, навіщо іноземна, зокрема англійська - від можливості подорожувати до кращого працевлаштування та доступ до передової інформації.

  • Розвивати уважність, адже щороку підліткам все складніше зосереджуватись на тривалий час і причина цьому - наш диджиталізований світ з пришвидшеним плином життя.

  • Вдосконалювати культуру листування з вчителями.

  • Бороти страх помилитись і заціпеніння, коли потрібно запитати вчителя про допомогу. Питають тільки ті, хто насправді розуміє про що питати і щось не знати - це Оk!

  • Усвідомити, що навчання не для вчителя і не для батьків (останнє усвідомити самим батькам!)

  • Зберігати спокій і підтримку, адже це ще не MATURA і не матиме аж таких знубних наслідків.











Бажаємо успіхів і натхнення, з повагою,

координаторка проєктку,

Ольга Бочкар

1562 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page