top of page
  • Olga Bochkar

Як написати вчительці, щоб nie wyjść na chama

В дистанційному навчанні переважає письмова форма комунікації учень - вчитель, і тут починається біда. Діти звикли переписуватись з батьками, друзями, коментувати пости, але ну ніяк не офіційне листування з вчителем, а в нашому випадку ще й іноземною, адже це навчання в польській школі - польською.


Jak Cię widzą, tak Cię piszą

В листуванні навпаки: вчитель тебе не бачить, створює своє враження суто з отриманого листа. Твій письмовий образ має бути бездоганним, адже письмова комунікація на відміну від усної (відмінностей купа, зверну увагу на важливі для нас):

  • позбавлена невербальної інформації, що складає до 80% (!) інформації яку отримує від нас співрозмовник в реальній розмові (згадай свою бурхливу жестикуляцію, коли ти пояснюєш щось вчителю іноземною мовою!);

  • ти не можеш підлаштуватись під «настрій» співрозмовника і вибрати відповідну тактику бесіди;

  • Після кліку «wyślij» змінити текст / виправити помилку вже не можливо;

Коли отримую деякі листи то заздрю терпінню польських вчителів які приймають такі тексти. Саме тому ми вирішили з нашими учнями проговорити особливості спілкування з вчителем через електронний щоденник, мейл чи teams. Тут кілька базових тезисів, які ми на зустрічі опрацювали детальніше, і плануємо продовжити цикл лекцій, адже бездоганність не має меж!


Аdres mailowy

Чи траплялось Тобі отримувати лист від особи з поштовою адресою типу sikukaku@… чи tvojadivchynka@…? Згадай своє перше враження. А саме воно впливатиме на те, з яким настроєм читатиме вчитель лист далі. Не забудь, що польські викладачі не читають кирилицею, тому твоє ім'я можуть не вгадати, якщо його підтягне твій мейл.


Tytuł - temat wiadomości

Уяви собі поштову чи іншу скриньку вчителя, де сотня листів з назвою Praca domowa, або Fwd:Praca na lekcji. Думаєш, легко в такому розібратись? Виділяйся з маси своєю культурою та повагою до часу і праці вчителя - чітко сформулюй назву листа. Наприклад: ZD: «Prąd zmienny», Poprawa: «Równania», Prośba o wyjaśnienie tematu… Кожен вчитель може запропонувати свою класифікацію, дотримуйся її! Це з перших рядків покаже, що ти відповідально ставишся що предмету, а відповідно і до особи вчителя. Повір, це точно "+" в карму!


Kultura wypowiedzi

Окрема і дуже довга історія, але з основного тезисно:

  • не відправляй домашку чисто CTRL V, тим паче коли там наприкінці автоматично з'являється лінк на сторінку з якої стягнуто завдання.

  • Текст листа перекладеній через Google translate звучить як «мені так по-барабану на твій урок, що навіть лінь прочитати то, що тобі пише Google» Не ображайся, коли на таке вчитель не відповість, бо насправді може просто не зрозуміє про що мова.

  • Не перестарайся з підкресленнями, великими літерами, кольоруванням тексту.

  • Нова думка - новий абзац. Текст однією "ковбаскою" не читабельний і скоріш за все ти просто сам не розібрався що пишеш.

  • Розділові знаки важливі.

  • Граматика - це твій єдиний шлях до порозуміння. Граматично кривий текст показує, що повідомлення написано нашвидкуруч. А це аж ніяк не мотивує вчителя витрачати свій час

  • і т.д. і т.п.

Bądź precezyjny, grzeczny, gramatycznie poprawny, punktualny.

Początek i zakończenie wiadomości

Усталені форми на початку і в кінці повідомлення це основна риса епістолярного жанру. Так ти показуєш свою повагу, вихованість і що тобі насправді залежить на розв'язання твого питання в листі.

  • Розпочинаємо офіційний текст Szanowni Państwo, Szanowna Pani, Szanowny Panie, Dzień dobry, (з комою і одним відступом між звертанням і основним текстом), але в жодному разі не Witam (якщо, правда, ти не пишеш другу). Подумай, чи формат дозволяє Pani + ім'я (це щось між офіційною формою та звертанням на «ти»), але ніколи не Pan/Pani + прізвище. Слідкуй за граматичними формами Pani +3 os. lp., але це вже інша історія… Вчи граматику!

  • Закінчуй лист Z poważaniem, Z wyrazami szacunku (без коми) + своє ім'я та прізвище в наступному рядку, але не Pozdrawiam (якщо ти не пишеш другу).

  • Форму привітання можеш пропустити, якщо листування в той сами день продовжується і перейшло в діалог.


Odpowiedz na wiadomości

Не залишай листи без відповіді. Постав себе на місце вчителя, який опрацював твою домашку, висилає тобі детальний фідбек для самоаналізу, а у відповідь тиша… І не ясно: чи учень зрозумів, чи він взагалі живий!? Пам'ятай, що вчитель в щоденнику бачить чи ти взагалі відкрив лист-повідомлення.

Звертай увагу коли ти відправляєш лист: інформація надіслана після 16:00 буде опрацьована на наступний робочий день (якщо тільки не добра воля вчителя, бо розгрібають вони поштові завали зазвичай вночі); а домашка вислана за 5 хв до початку уроку виглядає підозріло "не авторськи".

Informacja o załącznikach

Прикріплений додаток під назвою «Знімок екрана 2021-01-20 о 10.23.02» абсолюно нічого не говорить вчителю, тимпаче якщо він / вона завантажує десятки таких докуменітв на свій диск. Коли додатків кілька - опиши кожен з них, напр.:

Załączam:

«ZD Równania» - wykonanie równań, ćwiczenie 2, 4;

«Wykresy» - osobny plik z wykresami figur do zadania 5.

Вчитель не повинен здогадуватись що в твоєму листі. Будь максимально зрозумілий.

Якщо додаток - це фото твого конспекту, подбай про відповідно горизонтальне чи вертикальне розташування тексту на фото (в teams не можна перевернути картинку), та якість фото - нема нічого гіршого за дешифровку незрозумілого почерку на розмитому фото.


Ось вершина айсберга, того, як ти можеш формувати свою особистість в листах.

Напиши нам і реєструйся на лекції, де ми на прикладах і граматиці розберемо ці та інші секрети як правильно вести листування в школі, чи університеті!


Слідкуй за нами в соцмережах.

Запрошую на лекції та зустрічі,

координаторка проєкту, полоністка, тьюторка

Ольга Бочкар


617 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page