top of page
  • Olga Bochkar

5 ВІДМІННОСТЕЙ МІЖ ПОЛЬСЬКОЮ ТА УКРАЇНСЬКОЮ ШКОЛОЮ

На перший погляд, наші системи освіти доволі схожі, але є багато відмінностей. До Вашої уваги 5 основних, на які звертають увагу самі учні, а отже це для них важливо. А ще, наші учні поділяться з Вами як вони бачать ці відмінності у відео!

1. Система оцінювання В Польщі діє 6-бальна система оцінювання, де 6 відповідник українського 12, 2 - це прохідний бал, а 1 – «незадовільно». Учнів оцінюють вже з 4 класу початкової школи. Оцінки мають три «wagi» - це «вартість» оцінки залежно від виду діяльності за яку її виставлено. Позначається вона ступенем біля оцінки в щоденнику. Wagi важливі при підрахунку семестрових / річних, адже, напр., контрольні роботи мають більшу "вартість", ніж усні відповіді. Учні з недостатнім рівнем знань за умови систематичної роботи вдома та на уроці отримують бали із позначкою «+», або ж, в протилежному випадку «-». Якщо учень отримав кілька незадовільних оцінок чи "не класифікацію з предмета" на кінець року, то він буде повторювати весь навчальний рік.


Детальніше про систему оцінювання Польщі читайте в нашій статті:






2. Консультації в школі Вчителі кожного предмету проводять щотижневі консультації для учнів, які відстають від навчального процесу чи прагнуть виправити оцінку з певного предмета. Усі мають можливість відвідати консультацію для повторного опрацювання матеріалу, але частіше використовують ці години для перездачі. Перездати можна "1" протягом двох тижнів, хоча не з усіх видів діяльності. Є додаткові заняття з екзаменаційних предметів для випускних класів (8 класу початкової школи та 4 класу ліцею) Саме тому, учні в польських школах вкрай рідко потребують додаткових послуг репетиторів, хоча, так само процвітає "підготовка до MATURy", особливо з предметів поглибленого вивчення ("rozszerzenia"), де високі результати необхідні для конкуренції при вступі до Вишу.


Детальніше про іспити 8-класників читайте:





3. Електронний щоденник В електронному щоденнику, доступ до якого окремо мають учень та його батьки, містить інформацію щодо: відвідування ("frekwencja") та запізнення, оцінки, їхні "wagi" і за який вони вид діяльності, попереджає про заплановані контрольні чи самостійні, нагадує домашку, розклад уроків і заміни вчителів, передає загальні оголошення. Тут можна вести листування з усіма вчителями та директором школи. Щоденник не тільки для взаємодії батьків, дітей та школи, але також знижує суб'єктивність у виставленні оцінок, бо їх можна подивитись в різноманітних діаграмах, відсотках і рахуються річні абсолютно автоматично. Доступ до щоденника надає класний керівник і якщо його не активувати за 30 зднів, він "згорає", а вчителі бачать як часто батьки зі свого логіну заходять в щоденник і як слідкують за навчанням дитини.



4. Повна середня освіта в Польщі та профільне навчання Повна середня освіта в Україні - 11 років (ну, вже майже 12), у Польщі - 12 і більше. Після початкової школи, (неповна середня освіта – 8 класів) навчання продовжується:

  • в ліцеї (4 роки) якщо далі планується вступ до Вишу. Ліцей має класи з різними профілями відповідно до 2-3 предметів поглибленого вивчення (напр медичний клас = біол + хім, економічний = геогр + матма) а по закінченні необхідно здати випускний іспит MATURA. Спеціальності випускник не отримує. Якщо MATURA "завлена", то хх можна спробувати перездати за рік, або отримати спеціальність в Szkole policealnej.

  • в технікумі (5 років). У технікумі учні навчаються за вибраною спеціальністю, по закінченні мають здати кваліфікаційний іспит зі спеціальності й отримати рівень "технік", а от MATURу здають за бажанням (але вона є умовою до вступу у ВИШ). При вступі до Вишу, абітурієнт після закінчення технікуму починає навчання з 1 курсу.

  • школа "branżowa" I та ІІ ступеня - це 3 (wykształcenie zasadnicze branżowe) +2 (dyplom technika) роки навчання спеціальності, що наразі не є популярним напрямком навчання, хоча і дуже просувається державою. Наразі, оскільки польська освіта триває на рік довше, українські учні навчаючись польській школі закінчують дистанційно в українську школу і з документами української повної середньої освіти вступають до польських Вишів не завершуючи середню освіту в Польщі.

Досвід наших випускників у Вишах читайте і дивіться:






5. Шкільні предмети У польських школах існують предмети, яких немає в Україні. Наприклад: релігія – учні обговорюють актуальні проблеми сучасного життя та як в них може бути залучена віра в Бога. WOK (ознайомлення з культурою) –учні знайомляться з загальними відомостями про культурні епохи, мистецькі явища, значущими діячами світової культури. лекція EDB (наука про безпеку) стосується таких тем, як: надання першої медичної допомоги, дії в екстримальних ситуаціях, цивільної оборони. Відповідник цього предмету в Україні це основи здоров'я. Окремо оцінюється поведінка.


Детальніше прочитати про оцінювання поведінки:






Різняться також програми, особливо математика - ахіллесова п'ята наших учнів, що є загальною тенденцією. При тому, наші учні, будучи часто вже білінгвами, мають кращі результати з іноземних мов.


Складно також на уроках польської, бо там багато про літературу. А чим відрізняється польська в школі від польської мови на курсах:






На відміну від уроків в Україні, в польській системі увага приділяється не тільки теоретичним, але й практичним навичкам і їхньому застосуванню в реальному житті. Такі предмети сприяють духовному й естетичному розвиткові учнів, розширенню їхнього світогляду, а також вмінню вибиратися з надскладних життєвих ситуацій.



Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page