top of page
  • Olga Bochkar

ВОСЬМИКЛАСНИКИ: ВИПУСКНІ ІСПИТИ ТА ВСТУПНА КАМПІЯ

Ще кілька років тому перший поважний іспит учні польських шкіл повинні були складати наприкінці 4-го року навчання. Проте в результаті реформи шкільної освіти, тепер до кінця 8-го класу можна спати спокійно — жодних державних іспитів.


Щоб закінчити початкову школу та вступити до ліцею або технікуму необхідно скласти три іспити: польська мова, математика та іноземна мова (у нас найчастіше обирають англійську).


В цьому році вони відбуваються трохи пізніше, ніж зазвичай:


Також є додаткові терміни здачі для тих, хто не міг бути на іспиті з поважних причин — 13-15 червня.


Найскладнішим предметом є математика?

Математика безумовно складна. Програма вивчення математики в польській школі у порівнянні з українською, загалом складніша. Однак, найскладніший предмет — польська мова. Цей іспит так і MATURA, базується на літературних творах, які потрібно добре знати.


📄 Нагадуємо перелік творів для 8-класників:


Чарльз Дікенс «Різдвяна пісня»

Олександр Фредро, «Помста»

Ян Кохановський, фрашок і тренів, в тому числі VII і VIII

Олександр Камінський «Камені для валу»

Адам Міцкевич „Reduta Ordona", «Śmierć Pułkownika», „Świtezianka", „Dziady" cz. II, „Pan Tadeusz" (całość)

Антуан де Сент-Екзюпері, «Маленький принц»

Генрик Сенкевич, «Quo vadis», «Latarnik»

Юліуш Словацький, «Balladyna»

вірші вибраних поетів


Випускники попередніх класів рекомендують читати тексти в оригіналі, якщо це польські автори. А твори іноземних авторів в перекладі польською: для того, щоб знати імена героїв, переклад яких може дуже відрізнятись від оригіналу. А також використовувати відповідну лексику при написанні есе.


Результати своїх іспитів учні дізнаються тільки 1 липня 2022, а сертифікати на руки отримають не раніше 8 липня.

НАСТУПНЕ ПИТАННЯ ПІСЛЯ ІСПИТІВ: ВСТУП ДО ЛІЦЕЮ ЧИ ТЕХНІКУМУ❔


🏫 ЛІЦЕЙ

4-річний рівень середньої освіти


Це один із двох варіантів продовження навчання після 8 класу, мета якого - вступ до ВНЗ. Учні вступають в клас відповідно своїх пріоритетів обираючи предмети поглибленого вивчення.


Наприклад, медичний клас (поглиблене вивчення хімії, біології), економічний (поглиблене вивчення географії, математики), клас журналістики (поглиблене вивчення польської мови, історії) та ін.


Наприкінці навчання учні повинні скласти державні іспити (MATURA), який є підставою продовжити навчання в ВНЗ Польщі. Іспит складається з трьох обов’язкових предметів (математика, польська мова, сучасна іноземна мова) та двох профільних предметів (зазвичай ті, які вивчалися поглиблено). Деякі виші Польщі звертають увагу на результати саме профільних предметів для відповідних спеціальностей, чи проводять співбесіди для іноземців.


🏢 ТЕХНІКУМ

5-річний освітній рівень середньо спеціальної освіти Польщі


В деяких технікумах вже навіть з першого року навчання починається профільна освіта, з другого практики та стажування.


Наприкінці 5-го року учні можуть, але не зобов’язані складати загальнодержавний іспит MATURA (але її наявність дозволить продовжити навчання в ВНЗ Польщі).


Випускники обов’язково складають кваліфікаційний іспит (Egzamin zawodowy) з обраної спеціальності для підтвердження освітнього рівня «технік». В польській системі освіти немає такого як вступ на 2-й — 3-й курс університету після закінчення технікуму, випускники вступають на 1-й курс університету. Технікум рекомендуємо обирати учням, які чітко знають своє покликання та майбутню професію.

За результатами закінчення обох навчальних закладів студент може бути зарахованим до вишу.


КОЛИ ПОЧИНАЄТЬСЯ ВСТУПНА КАМПАНІЯ?

Кожна область має свої терміни, але загалом електронна реєстрація відкрита від середини травня.


Точні дати кожного кроку вступної кампанії на своїх сторінках подають обласні Kuratorium освіти: до коли можна обирати школу, дата подання заяви безпосередньо до школи, коли принести атестат, а коли дивитись списки про зарахування і доносити решту документів.


ХРОНОЛОГІЯ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ НА ПРИКЛАДІ ЛЮБЛІНСЬКОГО ВОЄВОДСТВА:


📌 А переглянути можливості для продовження навчання і напрямки, які відкриває кожна школа наступнім році, можна побачити вже сьогодні на порталі lubelszczyzna.edu.com.pl


ПРОБНІ ІСПИТИ


Пробні іспити — це генеральна репетиція перед справжнім екзаменом. Це гарна можливість побачити, які завдання чекають тебе, перевірити свої знання: знайти прогалини та попрацювати над помилками.


І безумовно побачити зсередини усю процедуру, зрозуміти, до чого треба бути готовими, в які клітинки ставити «галочки», а також те, скільки часу займає у них виконання усіх завдань.


Пробні іспити для 8-го класу проходять двічі: перші — 24-26.12, другі — 25-27.04.

Тестування двічі допомагає учням знайти усі-усі помилки та не допустити їх вже на справжньому екзамені.


Ми поспілкувались з цьогорічними випускниками — Лізою, Танею та Тимофієм, які вже 2 роки навчаються з нами. Вони поділились своїми враженнями від пробних, розповіли як готуються до іспитів та навіть дали поради для наступних поколінь!


🗒 Короткий словник перед переглядом:

Rozprawka — есе

Repetytorium — збір тестів для практики

Lektury — перелік творів для обов’язкового вивчення



ВСТУПНА КАМПАНІЯ


Вступна кампанія проходить на конкурсній основі в 200-бальній системі: 100 балів за результати іспитів + 100 балів за річні оцінки та позашкільну діяльність.


Система автоматично перераховує оцінки за принципом:


Результат іспиту який буде подано у відсотках з польської та математики помножити на 0,35, а з іноземної х 0,3.


🖋 За оцінки з предметів визначених директором школи як профільні:


celująca 6 — 18 балів

bardzo dobra 5 — 17 балів

dobra 4 — 14 балів

dostateczna 3 — 8 балів

dopuszczająca 2 — 2 бали

Niedostateczna 1 хоча б з одного предмету в році блокує можливість брати участь у вступній кампанії до моменту перездачі аж в серпні.


🙌🏻 За атестат з відзнакою (świadectwo z czerwonym) — додатково 7 балів


🎓 За шкільне волонтерство — 3 бали


🥇 За успіхи в конкурсах, мистецтві та спорті — від 2 до 10 пунктів


Відповідно до задекларованої школою кількості місць в класі система зараховує учня до обраного класу в порядку спадання: від першого вибору школи / класу в електронному кабінеті до останнього. Тому необхідно уважно перевіряти внесені секретаріатом оцінки з табеля та сертифікату іспитів та раціонально оцінити свої можливості щодо обраної школи.


В Польщі є поняття «рейтингової школи», яке вираховується за середніми результатами матури. Конкурс в ці школи дуже високий, а навчатись доволі складно. Також школа має право не допустити до іспиту в останній рік навчання слабкого учня, що часто роблять “рейтингові” школи, щоб утримати свій статус.


Існує можливість не потрапити нікуди, і тоді, після оголошення вже всіх списків, учень подає свої документи в школу, де є вільні місця. Зазвичай це після другої хвилі рекрутації, або на початку вересня. Кілька тижнів вересня можуть бути ще перестановки, тому що діти можуть забирати свої документи, переносити на інший профіль, чи взагалі змінювати школу, якщо дозволяють вільні місця. Наприклад, моя подружка потрапила до ліцею А, а я до ліцею Б і ми вирішуємо куди будемо ходити разом.


Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page