top of page
  • Olga Bochkar

Polska i Ukraina pod jednym niebem


Від 2014 року Фонд Спілки Поляків м. Києва розпочав проект щодо навчання українських дітей починаючи з 7 класу в польських загальноосвітніх школах та технікумах. Фонд відповідає передусім за пошуки гуртожитків які забезпечать учням повноцінне харчування 7 днів на тиждень та можливість проживання на період вихідних та святкових днів, допомагає в підготовці й перекладі рекрутаційних та візових документів дитини і одного з батьків, несе повну відповідальність за перебування неповнолітніх дітей на території Польщі. Завдання працівників Фонду – підготовка учнів перед початком навчання, підтримка та адаптація дітей впродовж шкільного року (зокрема слідкувати за здоров’ям групи, дотриманням регламенту гуртожитків, організовувати дозвілля), забезпечення постійного зв'язку школи з батьками та багато іншого. Постійно з’являються нові ідеї та напрямки. Одним з них вже в добру традицію входить – представлення творчих талантів учнів польській публіці. 3 квітня цього року в друге відбулася концертна програма підготована учнями з України які навчаються в школах пулавського повіту Республіки Польща.

Сама ідея створення концертних програм з’явилася ще позаминулого року. Як тільки діти почали навчання, найбільше ми переживали як вони адаптуються до нової освітньої системи та країни, чи встигатимуть в навчанні, чи витримають психологічно розлуку з домом та родиною. Та вже за кілька місяців вчителі нам почали говорити про успіхи та високі досягнення в шкільній програмі наших учнів. Ось тоді певно ми зрозуміли, що просто повинні показати ширшому загалу весь багатогранний потенціал дітей. Як на мене, то навчання іноземною мовою, це вже своєрідна творчість, тому навіть такі високі планки як виступ в Домі Культури, а не просто шкільна сцена – це їхній рівень! Саме через такий масовий захід як концерт більше пересічних мешканців може побачити дітей з їхньої найкращої сторони, відчути старання та відповідальність, оцінити рівень володіння польською мовою, як вони можуть опанувати себе на великій «іноземній» сцені, представити глядачу свої вокальні, ораторські, танцювальні, дизайнерські, режисерські та театральні здібності. Більшість з учасників концерту вперше в житті спробували свої сили в якості актора чи танцюриста, чи взагалі вийшли на сцену. Завдання наших асистентів які працюють з дітьми дати можливість проявити себе, допомогти в організації виступу, може навіть пошукати вчителя з вокалу чи танцю який допоможе за кілька зустрічей поставити номер. Для нашої команди створення такого заходу - це неймовірно важка праця, цілодобові узгодження, пошуки нових можливостей, підтримка а часами і вмовляння учасників виступу, та заряд гордості за своїх дітей після фінальних аплодисментів – повністю виправдовує усі затрачені ресурси.

Програма минулого року складалася з двох частин - «мюзиклу» у виконанні учнів за однойменною п’єсою М.Старицьокого «За двома зайцями», та виступу народної артистки України Лесі Горової. Це була перша наша спроба такого заходу. Участь заслуженої співачки на одній сцені і в одній програмі додала учням впевненості в своїх силах та додала важливості їхньої праці. Повністю концертну програму представили двічі в будинках культури м.Наленчув та м.Пулави, а окремі номери пізніше показали в Варшаві та м.Холм.

Цього року майже вся програма була виключно на представленні творчих номерів дітей. Ми запросили студентів Краківської музичної академії Павла та Андрія, які своїми вже професійними музичними та вокальними номерами української пісні підтримали наші виступи. Також запросили Молодіжний ансамбль народного танцю з Клементовіц представити Краков’як, оскільки назва концерту говорить сама за себе: «Польща та Україна під небом єдиним». Учасники прагнули своєю творчістю, мовою мистецтва показати наскільки неймовірні, чарівні, багаті культури обох країн. За сценарієм, ми віртуально відвідали українські (Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів) та польські (Варшава, Краків, Люблін) міста. Глядачі одночасно мали змогу ознайомитися з краєвидами, цікавими особливостями міст з вуст ведучих. Учасники співали сольно, в парах та хором, створили навіть свою музичну групу і грали на фортепіано та гітарах, танцювали сольний виступ зі степу та київський вальс у виконанні чотирьох пар, представили театралізовані гуморески, декламували польську та українську поезію.

Двічі в таких заходах нас підтримало почесним патронатом посольство України в Республіці Польщі. Зазвичай присутні гості з районної ради, радіо, телебачення, працівники шкіл та неймовірно вдячна публіка мешканців міст та польські однокласники. Такі події вселяють надію та впевненість в себе в дітей, гуртують та інтегрують локальні громади. Ми відкриваємо душу, даруємо частинку себе і дякуємо усім, хто нас в цьому підтримує та надихає до нових перемог!!!

Запрошуємо на перегляд запису концерту

64 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page