top of page
  • Olga Bochkar

Як? Чому? Навіщо? в діалозі Підліток - Батьки

Хто може краще за Вас знати Ваших дітей? - Тільки той, хто цілодобово проживає з ними під одним дахом без Вас!


З одного боку - на відстані діти краще можуть маніпулювати Вами (а Ви ж в курсі, що це вміння, в якому підлітки вправніші за політологів:)) . Це нормально, бо ви потрапили в нові умови і маєте кардинально перебудувати взаємодію, чи створити з нуля свої стосунки. І круто, коли вони будуються на цінностях взаємної поваги, довіри, відповідальності.


З іншого боку, дитина зненацька потрапляє в оманливий світ "неконтрольованої свободи". І тут найцікавіше - безболісно дійти до стадії відповідального навчання та цілеспрямованої самомотивації. Тему страху ми оминемо, адже підлітки це якраз той вік коли безстрашно випробовується на міцність все довкола, а страшно стає тільки коли наслідки проявляються.

Скажу відверто, далеко не всі досягають успіху в цій царині. Залежить він від багатьох чинників, зокрема від порозуміння з батьками, попереднього досвіду та звичок, адже виїхати закордон це не чарівна паличка яка «відремонтує» дитину і «вилікує» батьків, але крутий мотиваційний поштовх. А от Куди? той поштовх… теж велике невідоме яке вимагає кропіткої праці. І ми знаємо, як в цьому допомогти тому, хто готовий до цієї допомоги.


Куратори - фахівці, які протягом всього навчального року проживають з групою підлітків від 11 до 17 років в гуртожитку іншої країни; не в теорії, а на практиці вже не один рік знають:

  • Як:

- проходить адаптація та боротьба за місце в соціумі підлітків,

- протікають соматичні чи інфекційні хвороби в колективі,

- реагують батьки на синдром «покинутого гнізда» в такому ранньому віці.

  • Чому:

- дитина не телефонує додому щодня, хоча й страшенно сумує,

- оцінка не завжди показник успішності й повноцінного розвитку,

- робота з емоційним інтелектом така важлива в сучасному світі.

  • Навіщо

- будувати стосунки довіри й поваги в трикутнику батьки-діти-куратор,

- необхідно заздалегідь готувати виплекану бабусею дитину до самостійного ведення побутових справ,

- варто спробувати, і дозволити підлітку помилятись.


І ще про багато Як? Чому? Навіщо? Проговорять і відтворять на практиці з Вами та Вашими підлітками наші кураторки на зустрічах для батьків «Коли Ваш підліток зводить Вас з розуму» та для дітей «Курс для підлітка - Я можу САМ!»

Практичні зустрічі проводять:

Наталя Мошкова

ТРИЗ-педагог, супервізор в освіті, вчитель з понад 25-річним досвідом роботи в школі з дітьми та батьками, куратор українських підлітків 10-17 років які навчаються в польських школах Fundacja ZPK


Віра Медведєва

Практикуюча соціотерапевтка, тьютор в освіті з понад 20-річним досвідом роботи в школі з учнями та батьками, 6 років - старший куратор українських підлітків 10-17 років які навчаються в польських школах Fundacja ZPK


Деталі про курс та реєстрація за посиланнями:


254 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page