top of page
  • Olga Bochkar

Ви питали - Ми відповіли!


​Друзі, раді були зустрітись з Вами на освітній виставці в Києві. У Вас було багато питань які ми зібрали і тепер спробуємо допомогти розібратись з реформами, курсами, проживанням і т.д.

Що таке реформа освіти в Польщі?

  • це процес скасування освітнього рівня "гімназія". Відтепер буде 8 класів початкової школи + 4 класи ліцею або 5 років технікуму. В навчальному році 2018/19 випускаються останній набір гімназії (3й клас) і одночасно, вперше за новою системо випускним буде 8й клас початкової школи. Два потоки випускників (3й клас гімназії і 8й клас початкової школи) в навчальному році 2019/20 розпочнуть навчання в ліцеях та технікумах за старою та новою програмами. В Польщі таку ситуацію називають між собою як "подвійний набір" ("podwójny rocznik")

 

Технікум чи ліцей!? А може «школа бранжова». Що нам обирати?

  • Ліцей – 3-річний для випускників 3 класу гімназії / 4-річний для випускників 8 класу початкової школи освітній рівень. З другого року учні обирають від 2 до 5 предметів для поглибленого вивчення. Наприкінці третього року учні повинні здати державні іспити (матура), який є підставою продовжити навчання в ВНЗ Польщі. Іспит складається з трьох обов’язкових предметів (математика, польська мова, сучасна іноземна мова) та двох профільних предметів (зазвичай ті, які вивчалися поглиблено протягом останніх двох років ліцею). Технікум - 4-річний для випускників 3 класу гімназії / 5-річний для випускників 8 класу початкової школи освітній рівень середньо спеціальної освіти Польщі. В деяких технікумах вже навіть з першого року навчання починається профільна освіта, з другого можуть починатися практики. Наприкінці 4-го року учні можуть, але не зобов’язані здавати загальнодержавний іспит «матуру» (але її наявність дозволить при бажанні продовжити навчання в ВНЗ Польщі), та обов’язково здають кваліфікаційний іспит з обраної спеціальності для підтвердження освітнього рівня «технік». «Школа бранжова» - надає спеціалізацію, але не дає можливості здати матуру, що дозволить працювати, але перекриє можливість продовжити навчання в ВУЗі.

 

Ми зараз закінчуємо 9 клас. Хочемо поступити в технікум з наступного навчального року?

  • В зв'язку з "подвійним набором" (див. вище), школи будуть перевантаженні запитом від польських учнів які мають перевагу у вступі (іноземці без прописки можуть бути зараховані до школи за наявності вільних місць). Саме тому більшість шкіл призупинила набір українських учнів, а в великих містах просто немає місць в гуртожитках. Така тенденція триватиме протягом трьох наступних шкільних років (допоки не випустяться ліцеї/технікуми за старою програмою). У нас набір до м.Пулави наразі закрито (крім для учнів з внутрішньої рекрутації - ті, які продовжують навчання в Польщі). Сподіваємось, що з лютого (коли школи сформують план роботи на наступний рік) ми зможемо запропонувати додаткові варіанти українським випускникам!

 

Син закінчує 8 клас. Чи можемо ми вступати до технікуму / ліцею вже в цьому році? Чи нам закінчити 9 класів в Україні?

  • Відповідно до реформи в Польщі з навчального року 2019/20 учні переходять до ліцею чи технікуму після закінчення 8 класу початкової школи. Хоча з інтерпретації існуючого закону про освіту, свідоцтво про неповну середню освіту (тобто закінчений перший етап середньої освіти після 9 класу) не є обов'язковою умовою для вступу в технікум/ліцей, але офіційне підтвердження з Міністерства освіти Польщі наразі відсутнє. Сподіваємось, що протягом кількох наступних місяців отримаємо відгук. Тоді буде точно відомо чи а) випускник українського 8 класу може розпочати навчання в 1 класу пол. технікуму/ліцей, або б) повинен закінчити 9й клас в Україні і тільки тоді розпочати навчання в 1 класі пол. технікуму/ліцею. Якщо учень закінчує початкову школу в Польщі (8-й клас) то продовжує навчання на наступному освітньому рівні і бере участь в конкурсі на рівні з польськими учнями у внутрішній рекрутації.

 

Що таке «внутрішня рекрутація»?

  • або «rekrutacja elektroniczna», так називають процес переходу польських учнів з початкової школи до ліцею чи технікуму. Учні закладають свій профіль на загально польській платформі шкіл, куди вносять свої персональні данні, річні оцінки та результати іспитів, обирають 3 навчальні заклади (до трьох спеціальностей в кожному) в спадному порядку (від школи, куди учень бажає потрапити найбільше). Роздруковану і підписану цю заяву учень повинен передати до школи «першого вибору». Відповідно хармонограму вступної кампанії на початку липня система блокується і на конкурсній основі відповідно своїх рейтингів автоматично формуються списки зарахованих до певних навчальних закладів. Наприклад, якщо за конкурсом учень не потрапив до «школи першого вибору», то автоматично його данні розглядаються в школі наступного вибору, і так далі. Врешті, учень повинен передати свої документи до школи, до якої був зарахований відповідно до повідомлення в своєму профілі. Якщо учень не пройшов до жодної з обраних шкіл, то повинен взяти участь в повторній «внутрішній рекрутації» в серпні (коли в конкурсі до шкіл беруть участь учні, які перездали свої річні негативні оцінки)

 

Скільки треба вчити мову і який повинен бути рівень?

  • Щоб вивчити один рівень мови на курсах, потрібно орієнтовно 3 місяці, влітку проходять «інтенсиви» - один рівень за один місяць, заняття проходять щоденно. Всього існує 5 рівнів (найнижчий - А1, А2, В1, В2, С1 - найвищий який викладається в Україні). Для вступу в технікуми вистачить перших двох рівнів (А1 і потом А2). Можна навіть з А1, а на інтеграційному курсі підтягнути до А2. Нашими викладачами розроблений спеціальний спецкурс для майбутніх учнів / студентів, де діти можуть прослухати вступ до основних шкільних предметів. До вступу в ВУЗ необхідний рівень В1-В2, тобто починаємо вивчати мову за 2 роки до кваліфікаційної співбесіди (навіть он-лайн). Якщо знання мови недостатнє, то ВУЗ може запропонувати «нульовий курс» - рік вивчення мови при обраному університеті а навчання за спеціальністю аж з наступного року. Також при Спілці поляків м. Києва проходить курс «Культура», який допоможе ознайомитись з основними концептами та реаліями Польщі, буде корисний для бажаючих проходити співбесіду до Карти Поляка і не тільки.

 

Чи може мій син / донька "спробувати" навчання в польській школі?

  • Відчути себе кілька днів учнем можна взявши участь в наших освітніх поїздках і корисно поєднати відпочинок (адже канікули для того і призначені) з саморозвитком. Діти матимуть змогу побути слухачами на шкільних уроках зі своїми однолітками які вже навчаються. На найближчу зимову поїздку можете реєструватись вже зараз, детальна інформація про плани на весну та літо вже зовсім скоро!

 

Чи є у Вас такий курс в Польщі, щоб менше відпочивати, а більше навчатися?

  • Інтеграційний курс в серпні – двотижневий інтенсивний курс польської мови (36 ак.год), вступні лекції зі шкільних предметів по 3-6 ак.год. польською мовою (польські вчителі – носії мови); освітні подорожі до Варшави, Казімєжа Дольного, Пулав, Любліна; Розвиваючі, мотивуючі зустрічі, презентації, майстер-класи (з поліцією, прикордонною службою, та ін). Курс орієнтований для дітей, які з вересня почнуть навчання в польських школах, щоб максимально їх адаптувати до проживання в гуртожитку та навчання в польській школі, зінтегрувати колектив. В минулому році ми вперше запропонували цей курс усім бажаючим, прерогативу участі мають наші майбутні учні.

Якщо у Вас залишились питання – пишіть нам!

 

Читайте також

Вересень вже був?! 2018

647 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page