top of page
  • Olga Bochkar

ДЯКУЄМО ЗА ЦЕЙ ЧУДОВИЙ ШКІЛЬНИЙ РІК 16/17!!!


23 червня в школах Польщі відбулася святкова лінійка, присвячена закінченню навчального року 2016/2017, а 7 вже липня сформовані списки на навчання в 2017/2018 році. Є багато чого згадати.

Не зважаючи, що дехто попереду має перездачі в серпні, але для більшості шкільний рік позаду: дехто вперше провів так багато часу без батьків та в новій країні, дехто навчання польською вже не розглядає як іноземну мову і до гуртожитку приїздять як до дому, комусь було важко без друзів, та кожен познайомився з чудовими людьми, знайшов нові зацікавлення та активно розвивав протягом року свої зацікавленості. Для кожного це був виклик собі, своїм можливостям, умінню інтегруватися, мешкати разом, спілкуватися та працювати в команді. Сьогодні можна з гордістю і задоволенням визнати – у нас все вийшло!

За три роки, протягом яких Fundacja Związku Polaków m. Kijowa займається рекрутацією, адаптуванням та повним супроводом українських дітей в польських навчальних закладах, на навчання до Польщі приїхало понад 150 українських учнів. За цей час команда організаторів та асистентів теж багато чому навчилася. Поєднавши досвід організації виїзних мовних таборів та викладацьку діяльність народився єдиний, так би мовити родинно-пансіонатний, варіант перебування наших учнів у Польщі. Такий поступовий перехід від родинного вогнища до самостійного студентського життя дуже важливий для підлітків 12-17 років, яким необхідно відчувати підтримку та турботу вдалині від батьків.

До того ж життя учнів не обмежується лише навчанням. Протягом року наша команда організовувала для дітей різноманітні навчально-пізнавальні, спортивні, наукові та розважальні екскурсії та заходи.

За два тижні до початку навчального року нові майбутні учні приїхали до Клементовіц на адаптаційний інтеграційний курс, на якому відвідали старе місто Любліна, побували в парламенті Польщі у Варшаві та познайомилися з традиційним святом врожаю в Казімежу Дольним, а щоденні заняття польської мови та лекції з викладачами різних предметів допомогли зануритися в польське середовище та підготуватися до вдалого старту у вересні. Учні які продовжували навчання долучилися до групи 30 серпня.

Перше вересня в усіх школах розпочалося святковою лінійкою на яку завітали батьки наших учнів, і далі рік навчання… Щоб урізноманітнити робочі будні та заповнити вихідні ми намагалися заангажувати учнів до найрізноманітніших заходів.

Перший семестр розпочали в Пулавах зі знайомства під час виїзду у ліс на пікнік, а в Клементовіцах з привітання всіх народжених влітку вихованців. Було організовано та проведено турнір з настільного тенісу, товариський футбольний матч між командами Пулав та Клементовіц. Щотижня діти мали можливість відвідувати безкоштовні секції з футболу, волейболу та баскетболу, а також тренажерний зал та гурток народного танцю в Клементовіцах. Відсвяткували день краси, спортивною програмою відзначили день Хлопця. Побували з екскурсійним програмами в багатьох містах. Учні з Пулав відвідали історичний центр міста Кельце, в Хенчинах досліджували руїни відомого замку, в Кракові гуляли над Віслою і завітали до Вавелю. У Варшаві всі разом протестували особисто експонати космічної виставки NASA, в Наленчуві годували качок та лебедів у дендропарку та поніжилися в СПА.

Найбільш насиченими і частими були виїзди до Любліна: ми завітали у музей польського села під відкритим небом і навіть взяли участь у святкуванні народного свята Andrzejki, власноруч навчилися робити льодяники на фабриці солодощів, пройшлися підземними ходами, якими пронизане Старе місто, а прогулянку центром Любліна нам провели учні, які вже за попередні роки навчання вже добре вивчили місто.

Слідкували ми і за мистецтвом - відвідали виставку сучасного мистецтва «Український зріз», яка проходила з 30 вересня до 30 жовтня в Центрі зустрічі культур в Любліні (Centrum Spotkania Kultur w Lublinie). Дякуємо сокуратору Збігневу Собчуку за спеціальну кураторську екскурсію для нашої групи.

З 29 жовтня по 5 листопада майже уся група учнів і батьки до нас приєдналися – вирушили в подорож до польських гір. Відвідали ми міста Закопане, Пороніно, Попрад (звісно з неймовірним аквапарком), Нови Тарг, Стару Любовню, а головне – гучно відсвяткували Хеллоуін!!! Чудовий час з друзями і неймовірні розваги дали достатньо заряду на роботу до кінця семестру.

В листопаді Fundacja ZPK залучила наших діток та учнів школи в Клементовіце до проекту Заощадження води. В першій частині учні приготували власні презентації щодо важливості, складу, використання водних ресурсів планети, та навіть провели практичні експерименти. В другій частині ми вирушили на екскурсію до Пулавського водоканалу де мали змогу побачити та почути історію та сучасний стан забезпечення водою населення, форми використання стоків, майбутні перспективи розвитку галузі.

А не за горами зимові свята. Готувалися ми до них на майстер-класі з флористики в Клементовіце, щоб навчитися створювати чудові різдвяні композиції, а 19 грудня всіх наших дітей привітав смачними подарунками Святий Миколай, в обох гуртожитках привітали всіх іменинників першої половини року подарунками, влаштували солодкий стіл, а діти завершили вечір дискотеками, перед виїздом на довгоочікувані канікули разом з дітьми провели різдвяну вечерю. Підводячи підсумки досягнень наших дітей першого семестру Fundacja ZPK нагородила найбільш активних учнів квитками до кінотеатру з попкорном.

Після дуже довгих канікул другий семестр був не менш насичений подіями і заходами, звісно, разом з навчальною програмою шкіл.

На День св. Валентина привітали одне одного власноруч виготовленими валентинками. На Масляну самі приготували і частувалися млинцями з різними начинками та куштували польські пончики на Tlustу Czwartek. Восьмого березня хлопці влаштували свято для подруг з гуртожитків.

Протягом двох місяців діти сумлінно готувалися до концерту «Україна та Польща під єдиним небом», який відбувся 3 квітня і завдяки талантам наших учнів, мав величезний успіх у глядачів. Учні представили свою майстерність в музичних та танцювальних номерах, декламували вірші, програвали міні-сценки, працювали над звуковою та візуальною складовою заходу. До Вашої уваги запис нашого заходу!

Не забули і про українські традиції. Належним чином приготувалися до святкування Великодня: зробили крашанки, зібрали пасхальний кошик, освятили його в православній церкві й приготували святковий обід.

На травневі свята відбулася наша друга п’ятиденна подорож в цьому році і цього разу до Угорщини! Чергові, вже літні незабутні враження від басейнів та активних ігор на вулиці, нових міст та країни де крім культурних інституцій ми відвідали гімназію і маємо вже нових угорських друзів. І знову готові до важкої роботи над уроками.

За ініціативи пулавської та клементовицької футбольної команди відбулася чергова товариська зустріч. Цього разу реванш вдався! Тепла весняна погода спонукала нас до виїздів. Ми відвідали «Ферму ілюзій» у Троянуві – чарівний сад з безліччю експонатів, які абсолютно зламали наші наукові кліше. Пулавська група за кількаденну поїздку до м. Звіжинець спробувала побороти водну стихію в сплаві на байдарках і мали оглядову екскурсію околицями містечка, а виїзд закінчили смаженням ковбасок й печенням картоплі на свіжому повітрі.

За доброю традицією на свій день народження нас запросила Гімназія №7 в м. Хелмі, де нашим подарунком були чудові голоси дівчат Катерини та Олександри, а нашу усю польсько-українську групу пригостили ласощами та феєричним концертом!

Чергова поїздка була до Казімєжа Дольного, де цього разу ми спробували подолати висоту в 6 метрів в мотузковому парку. Для когось це був перший досвід, а для когось… і останній. Ну а сплав на човні по Віслі був справжнім релаксом!

Крім розважальних заходів Спілка поляків міста Києва намагається також виховувати учнів в патріотичному дусі та повазі до історичного минулого. Цього навчального року діти двічі робили виїзди до Меморіалу радянським воїнам, загиблим під час Другої Світової війни., щоб прибрати територію, висадити нові ялинки та туї і вшанувати пам’ять воїнів покладанням квітів й запаленням свічок. Також протягом року учні не забували і рідну мову – учні писали диктанти і опрацьовували свої помилки. Учні також постійно беруть участь в різноманітних благодійних акціях, зокрема допомоги дітям-сиротам.

В кінці другого семестру і одночасно навчального року Fundacja ZPK відзначила дітей та їхніх батьків Подяками і смаколиками за активну участь в житті гуртожитку, за спортивні досягнення, за зразкову поведінку, а Подяки отримували при акомпанемент стукоту ложок з морозивом і полуницею.

Частина учнів поїхала на канікули, а частина залишилась шліфувати свої досягнення в навчанні. Саме тоді до нас завітали представники Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні з двома програмами: практикум на визначення психологічних компетенцій та лекції щодо умов навчання в ВУЗах Польщі наших діток. А лекцію про сучасне мистецтво і особу митця в суспільстві України провів наш гість Антон Ткаченко.

Протягом року Fundacja ZPK двічі відвідала освітні виставки в Києві та Харкові, проводили розважальні уроки та вечори з настільними іграми в Києві, зустрічі з різноманітними інституціями та зацікавленими у пізнанні Польщі друзями, налагоджували зв’язки для співпраці з ВУЗами Польщі та для майбутніх міжнародних проектів, вдруге провела мистецьку резиденцію сучасних художників України та тричі разом з СПм.К провели мовні школи для дітей з України!

В гуртожитках завжди вітали іменинників подарунками та солодощами, організовували спільні поїздки, влаштовували міні-турніри з настільного тенісу чи спортивні змагання, наукові діалоги чи просто допомагали асистентам облаштовувати та підтримувати гармонію гуртожитків і при цьому щоденно тяжко працювали над своєю освітою. І це далеко не повний перелік усіх наших перемог і досягнень.

Рік був дуже насичений подіями, заходами, враженнями. Безмежно вдячні усім, хто нас підтримував, допомагав і брав участь в найбільш неймовірних планах - дякуємо батькам та учням, вихователям та вчителям, партнерам і друзям та нашим неймовірним асистентам і кураторам!!!

Ми вже працюємо над тим, щоб наступний навчальний рік був ще більш цікавий і насичений!

Неймовірних усім канікул! До зустрічі 21 серпня!!!!

134 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page