top of page
  • Olena Dekhtiar

Прямі ефіри з #fzpkurator що четверга

6 зустрічей що четверга - наші куратори в прямому ефірі у Facebook спілкуються з учнями та Вами, щоб Ви мали можливість побачити усі грані життя і навчання українських учнів в польських школах від 5 класу. Тезисно про зустрічі далі, але не забувайте дивитись відео, щоб дізнатись більше!

Тема: Ліцей чи технікум, а може початкова школа? Після 8-го чи 9-го класу? Віза і документи. Початок рекрутації, резервація місць. Внутрішня і зовнішня рекрутація.

Часто батьки питають поради: що обрати Ліцей чи Технікум для навчання після 8-го / 9-го класу? - Якщо дитина планує закінчувати ВНЗ у Польщі, тоді рекомендуємо навчатися в Ліцеї. Якщо є сумніви і спочатку дитина планує отримати спеціальність, а потім вирішувати майбутнє - це Технікум. До початкової школи можна приєднатися починаючи з 5-го класу.

В Польщі, навчання поділяється на два етапи: початкова школа від 1-го до 8-го класу і Ліцей від 1-го до 4-го класу. Разом навчання в школі = 12 років. Тому українські учні, які закінчили 8-й клас, можуть приєднатись до нашого проєкту і продовжити навчання в польському Ліцеї чи Технікумі. Учні, які закінчили 9-й клас в Україні, можуть продовжити навчання з 2-го класу Ліцею (за умови рівня В1 польської). Протягом травня-липня ми надаємо Довідку про підтвердження від школи / ліцею / технікуму та гуртожитку що дитина зарахована і на її підставі можна відкривати учнівську візу.

Рекрутація вже почалась і вже час резервувати місця як в школі так і в гуртожитку. Для цього потрібно заповнити форму і з Вами сконтактує куратор для організації подальших дій. Поняття "внутрішня" рекрутація стосується учнів, які закінчують 8-й клас в польській школі. Такі учні мають пріоритет в доступі до навальних закладів перед учнями, які закінчують 8-й клас в Україні. Закінчується вона 4-7 липня і далі школи вже можуть починати "зовнішню" рекрутацію учнів-іноземців на вільні місця в класах.


Тема: Моральна і психологічна підготовка до навчання за кордоном. Побутова самостійність дитини. Вивчення польської мови і який має бути рівень. Безкоштовний інтеграційний курс і що він покаже.

Моральна і психологічна підготовка до навчання за кордоном потрібна і батькам і дітям. Навіть складно сказати, кому в першу чергу. Напевно, чим молодша дитина, то підтримка більше потрібна батькам, а чим старша - дітям. В Польщі з цим дуже добре справляються наші українські куратори. Але, починати готуватися до переїзду потрібно щонайменш за рік. І це не тільки про вивчення мови...

Радимо давати більше самостійності дитині дома: вчити і дозволяти самостійно виконувати прибирання своєї кімнати, змінювати постіль, прати та прасувати свої речі. Пояснювати важливість особистої гігієни та правил першої допомоги при захворюванні. Вчити самоорганізації та контролю у виконанні домашнього завдання. Формувати навички комунікації, поваги, ввічливості, важливості знаходити компроміси. Всьому цьому неможливо навчити за день-два, та навіть за міцять. І головне, що теорія без практики в родині не дасть результатів.

Дуже важливо пояснити дитині що їй дасть навчання за кордоном, які песпективи в майбутньому. Дати змогу познайомитись з підлітками які вже навчаються за нашою програмою, попередньо відвідати країну, навчальний заклад, гуртожиток, де в майбутньому буде жити та вчитись дитина. Все це ми, як організація, надаємо як дітям так і батькам. Протягом навчального року діти і батьки можуть приїхати до Польщі, на місці познайомитись з нашими кураторами, оглянути навчальні заклади та гуртожитки. Для дітей існують табори та інтеграційний курс.

Вивчення польської мови можна також починати за рік, щоб на момент виїзду у дитини був рівень А1-А2. Звісно ж все залежить індивідуально від дитини. І тут важливо розуміти, наскільки це було рішенням дитини навчатися за кордоном, тому що бажання - це найважливіша складова успіху.

Інтеграційний курс - це наш винахід і наша гордість. Він починається за два тижні до початку навчального року. У дітей є змога познайомитись один з одним, пристосуватись до регламенту гуртожитку, вдосконалити комунікативні навички. Щоденно по 3 години занять з польської мови з українскими та польскими вчителями, уроки химії, фізики, біології, історії, математики - все це польскою. У вільний час інтеграційні ігри на природі. По закінченню курсу учні складають іспит і ми можемо порівняти наскільки змінився результат. Головне, куратори дають батькам чесний зворотній зв'язок щодо готовності дитини до навчання. Навіть є випадки, коли ми рекомендуємо забрати дитину і спробувати у наступному році. Але таких дуже мало, а це означає, що рішення навчання за кордоном прийнято разом батьками і дитиною, тому успіх обов'язково буде!


В Україні все частіше батьки стають перед питанням куди рухатися далі після закінчення початкової школи, тобто після 4 класу. Залишити в школі , якій вже все відомо, або обирати спеціалізовану, або шукати альтернативні варіанти, адже всі батьки бажають дітям найкращого,  і замислюються над тим щоби школа, в якій дитина проводить більшість свого часу була комфортною, вчителі уважними до дітей, щоб дитина отримувала розвиток, соціалізацію, зацікавленість як мотивацію та самостійність.

Отже, враховуючи побажання батьків ми пропонуємо приєднатись до нашої програми навчання з 5 класу в початковій школі в Польщі, оскільки цей трирічний досвід виявися успішним. Діти шостого класу швидко адаптуються, інтегруються та пристосовуються до правил школи та гуртожитку. Для успішного навчання, за словами дітей, головною умовою виявилося обов’язкове знання польської мови на рівні А1 та перебування на інтеграційному курсі.

Відмінності шкільної системи між Польщею та Україною  відчуваються лише в уважному ставленні вчителів та системі оцінювання, в якій діти розбираюся швидко. Труднощі першого періоду викликають лише умови перебування в гуртожитку, а саме навчитись самостійно прибирати, контролювати прання, відповідати за свої вчинки та дії, а також  заспокоювати батьків, яким весь час здається, що щось негаразд, адже поряд завжди знаходяться українські куратори, які допоможуть з вирішенням будь-яких питань, навіть організацією веганського харчування.

Отже порадою від наших шостиклашок майбутнім учням - то добре вчитися  в 5-6-7 та 8 класах, щоб добре скласти іспити і вступити до бажаного ліцею або технікуму, а батькам, бабусям і дідусям більше підтримувати та довіряти дітям під час початкової адаптації.


Одним з документів, які потрібні при вступі до польської школи або технікуму є Довідка 086-У (О). Наполягаємо на тому, що чесний медогляд - це життя та здоров'я вашої дитини!

Довідка про щеплення, Жодного разу за п'ять років дітям в Польщі не робили планових щеплень за віком, тільки за згодою батьків робимо дітям щеплення від грипу.

На момент виїзду учня до Польщі ви готуєте індивідуальну аптечку, яка враховує всі нюанси вашої дитини: щось від болю в горлі, від нежиті, температури, кашлю, отруєння, щось для смарування від удару та синців.

Діти в Польщі мають подвійне страхування: ZUS (Zakład Ubezpieczeń Społecznych) та шкільне страхування від нещасних випадків. ZUS покриває візити до лікарів, аналізи, обстеження, виклик швидкої, перебування в лікарні, операції та ліки, які дають в лікарні, не покриває кошти на ліки, які виписуються лікарем в поліклініці під час візиту. Швидка допомога приїжджає тільки в критичних ситуаціях, у всіх інших випадках ми звертаємось до сімейного лікаря, до чергового лікаря, який працює у вихідні та вночі або до відділу невідкладної допомоги при лікарні. Рекомендуємо питання, які стосуються хронічний захворювань або профільних спеціалістів (окуліст, лор, невропатолог, стоматолог, ортопед, дерматолог та ін.) вирішувати в Україні. Тому, що черги до таких спеціалістів від 2-х неділь і до 10-ти місяців. Звісно, можна звернутись на платній основі, кожен візит буде коштувати приблизно 650 гривень. Звертаємо увагу батьків, що у дітей погане почуття може бути зв'язано з психосоматикою. Якщо є проблеми в школі або рішення вчитись не належало дитині, бажання ходити до школи не має і тут починаються хвороби. Якщо виникає ситуація, коли дитина захворіла і їй потрібен посилений догляд більше чим 1-2 дні, в такому випадку ми викликаємо батьків. Куратор не може бути звільнений від своїх обов'язків і доглядати за хворим до повного одужання. Відповідальність батьків полягає в тому, щоб оперативно відреагувати та приїхати.

Ми говорили з нашими випускниками про:

- шкільні предмети у випускному класі, які спільні, а які відмінні з українською програмою

- система оцінювання в Польщі (електронний щоденник, вага оцінки, перездачі протягом семестру та річних оцінок, середній бал)

- про іспити по закінченні 8 класу (коли, що і як здаємо, на що впливають іспити і як до них підготуватись в школі та гуртожитку) - учні поділилися своїми "Формулами успіху" - систематичне навчання, слухати на уроці та робити домашку, питати якщо щось не зрозумло і вирішити кому насправді потрібна оцінка. Більше цікавого - слухайте наших учнів :)

Вирішуючи відправити дитину навчатися за кордон батьки стикаються з питанням де дитина проживатиме, як буде харчуватися та проводити позашкільний час.

Отже, існують декілька варіантів проживання та типів гуртожитку. У нас діти від 5 класу проживають в місцевості Клементовіце в інтернаті - це гуртожиток, який належить до одного шкільного комплексу, а від 9 класу в місті Пулави в бурсі - це гуртожиток,в якому перебувають дітки з різних шкіл міста 

Умови проживання в гкртожитках майже однакові і відповідають міністерським вимогам, тому наповненість кімната та зміни щодо меблів потрібно попередньо узгоджувати з адміністрацією гуртожитку. Перед заселенням до гуртожитку потрібно сплатити "кауцію" - це депозит в обсязі місячної орендної сплати, з якого наприкінці навчально року відраховуються кошти в разі якщо були  майнові ушкодження.

Також кожен гуртожиток має свої правила поведінки, з якими можна ознайомитися на сайті закладу. За дотриманням цих правил мешканцями слідкують не тільки чергові вихователі,але й рада гуртожитку, яка обирається серед молоді на початку навчального року голосуванням на конкурсній основі.

З подробицями щодо питань, з якими стикається та вирішує молодіжна рада можна ознайомитися переглянувши відео, а саме Богдан Калініченко розповість про власну  історію створення сайту гуртожитку в Клеметовіцах, розпорядок дня в будні та вихідні, Маша Панасенко розкриє питання проведення позашкільного часу,  Маша Дубіна дасть поради щодо гігієни, а Лєра Шевченко розповість не тільки про про харчування, але й порушення та покарання.



Приємного вам перегляду і будемо раді Вашим новим питанням та пропозиціям!


Ваші кураторки!




405 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page