top of page
  • Olga Bochkar

ОСВІТНІЙ ЦЕНТР ДЛЯ ДІТЕЙ З ДОСВІДОМ МІГРАЦІЇ В ЛЕГНІЦІ

Від початку війни в Україні від 2014 року, ми створюємо для підлітків з досвідом міграції можливості навчання в державних школах Польщі з 6 класу включно, проживати в гуртожитку під опікою кваліфікованих педагогів, розширювати горизонти та комфортно адаптуватись до нового суспільства.

Після повномасштабного вторгнення у лютому 2022 р. й до сьогодні існує потреба в створенні безпечних умов проживання і навчання для підлітків, батьки яких залишаються в Україні чи працюють в інших країнах без доступу до відповідної освіти чи умов проживання для дітей.

 

Чому перебування в зоні бойових дій не сприяє навчанню:

  • Шкільна освіта - безперервний процес, чого не можна гарантувати через повітряні тривоги під час яких потрібно спускатись в укриття, чи періодів коли навчання виключно дистанційне

  • Без забезпечення базових потреб безпеки, харчування та відповідних умов перебування - мозок не може якісно навчатись, тим паче після безсонних ночей

  • Скільки формул / нових слів ви можете вивчити коли постійно відчуваєте тривогу?

  • Дворічний період дистанційного навчання за статистика світових досліджень відкинув учнів на кільки років в порівнянні з результатами успішності доковідного періоду

Після здійснення Фондом двох евакуаційних трансферів 24 та 26 лютого 2022 р. з території України ми зіткнулися питанням браку місць в освітніх закладах, шкільних/студентських гуртожитках, деякі діти опинилися разом з дорослими в центрах біженцях, хостелах, готелях робітничих.

Завдяки реагуванню громадян та Уряду Польщі, приватному бізнесу та третьому сектору здійснювалися всі заходи, щоб максимально допомогти людям які в одну мить позбулися всього в Україні.

Представники нашого Фонду взяли участь в обговоренні повсталої проблеми на конференціях, круглих столах та в робочих групах як на державному, так і на громадському рівні.

  • За статистиками, діти з досвідом міграції мають в 5 разів вищий ризик бути виключеними з освітнього процесу ніж інші групи

  • Підлітки які сьогодні залишаються без освіти за кілька років стануть дорослими, яким загрожує соціальне виключення.

У квітні 2022 ми виступили з пропозицією створення освітнього осередку з можливістю проживання та навчання для підлітків з досвідом міграції, повноцінною опікою, програмою інтеграції та розвитку. Наша ініціатива була схвалена громадськими організаціями та представниками урядових структур Польщі.


1. Місце та об'єкт Шлях до реалізації задуму почався з пошуку місця та об'єкту. Після тривалих звернень, перемовин, листувань та подорожей, ми знайшли те, що, на нашу думку, найкраще відповідає вимогам – будинки колишнього Центрального Навчального Центру Військ Зв'язку у місті Легниця, Нижньосілезьке воєводство (Dolnośląskie Województwo)


Обравши локацію та попередньо отримавши погодження від власника будівель, Агентства Військового Майна, відбулося декілька робочих зустрічей під час яких узгоджувалися умови, вимоги, напрямки подальших робіт. Фонд мав виконати вимоги власника та партнерів - експертна оцінка, висновок архітектурного бюро та будівельного інженера тощо. 2. Підписання угоди І ось, 4 серпня 2023 р. була підписана Угода між Агентством Військового Майна, а Фондом про безоплатне користування нерухомістю, а вже 9 жовтня 2023 р. врегулювання чергових зобов'язань.

Фонду офіційно протоколом були передані ключі від трьох об'єктів, в яких повстануть для дітей два гуртожитки зі столовою на 300-400 учнів та школа.


Перед нами черговий складний шлях - пошук фінансів, виконання проєктно – інвентаризаційної документації, здійснення ремонтно – адаптаційних робіт, отримання необхідної дозвільної документації для школи, гуртожитків, столової та розширення штату. Але ми впевнені у своїх силах, адже з нами працюють найкращі! 💛

Дякуємо усім, хто повірив в нас, підтримав у першому етапі, дав високу оцінку досвіду Фонду. Працюємо далі!





202 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page