top of page
  • Olena Grytsaienko

Інтеграція на «відмінно»!


30 серпня закінчився двотижневий інтеграційний курс для українських школярів, які вже з 1 вересня розпочали навчання в польських школах.

Вже вдруге Спілка поляків міста Києва проводить спеціальні інтеграційні курси, метою яких є ознайомлення учнів з системою та вимогами навчання в польських школах, умовами та правилами проживання в гуртожитках. Та найголовніше – протягом такого курсу молодь може підвищити рівень володіння мовою безпосередньо у мовному середовищі та засвоїти лексику і термінологію з основних шкільних предметів.

Протягом 14 днів учні майже щоденно мали по чотири академічні години польської мови: працювали над вдосконаленням вимови та орфографічного письма, шліфували розуміння друкованого тексту та усного мовлення, практикували монологічне та діалогічне мовлення. Адже недостатнє володіння мовою та відсутність необхідної лексики для майбутніх учнів, студентів і навіть працівників часто стає не лише бар’єром до порозуміння в соціумі, але й може призвести до серйозних психологічних проблем. Нове середовище, відсутність поруч батьків і друзів, необхідність запам’ятовування навчальних дисциплін іноземною мовою, страх розмовляти польською перед аудиторією, зміна раціону харчування, режиму проживання та безліч інших чинників безумовно викликають стрес у школярів. Щоб максимально знизити напруження на початку учбового року, учні мали змогу з допомогою перекладача і польських вчителів познайомитись з такими шкільними предметами, як біологія, фізика, хімія, математика, література, історія, географія тощо. Це були додаткові дві-чотири години занять. Навантаження неймовірні, але дружня атмосфера сприяла плідній праці. Для викладачів такі заняття стали гарною нагодою познайомитися з майбутніми учнями, зрозуміти настрої та рівень підготовки групи і на підставі цього якісно продумати початок шкільного року, запланувати перші кілька місяців роботи.

Позалекційні заняття, які готували асистенти СПмК та самі учні, були направлені на закріплення матеріалу лекцій і туристичних поїздок. Школярі освоювали різні форми презентації своєї роботи (фільми, реферати, промови, малюнки), зокрема, робили доповіді для друзів про здоровий спосіб життя, пояснювали вплив алкоголю, різноманітних енергетиків та наркотичних речовин на дитячий організм. А на підтверждження дотримання здорового способу життя щоденно відвідували тренажерну та спортивну зали і організовували дружні футбольні матчі.

Не лише про здоров’я, а й про громадянську відповідальність українським учням нагадали представники поліції з відділу роботи з неповнолітніми, які завітали в гості під час інтеграційного курсу. Від службовців діти дізналися про свої права та обов’язки відповідно до польського законодавства, а ще отримали у подарунок захисні жилети.

Щодо легального перебування на території Польщі та особливостей перетину кордону українські учні могли запитати у представників прикордонної служби в Любліні та під час відвідування люблінського аеропорту. Працівники аеропорту залюбки погодилися провести школярів за лаштунки, показати роботу кінолога і процес перевірки багажу та пасажирів.

А місто Люблін під час ознайомчої екскурсії дозволило зазирнути у своє історичне минуле в музеї Королівського замку. Було дуже приємно відзначити, що лекції з історії Польщі не залишили дітей байдужими, а знання основних дат та імен героїв закріпилися вже на практиці.

Під час подорожі до Варшави учні мали змогу пройтися залами Сейму – нижньої палати Польського уряду у супроводі одного з депутатів. Він розповів про основні засади роботи уряду і, звісно, про реформи у сфері освіти, нові закони та програми у Польщі та можливості для українських студентів. А потім пройшлися казковим центром міста. Тут вже згадалися попередні розмови про державні символи Польщі та їхнє значення, визначні постаті з історії й культури Польщі.

Казімєж Дольний став ще одним містом, в яке змогли завітати учні під час інтеграційного курсу. Зокрема, в природничому музеї стали в нагоді прослухані лекції з біології. А ще в Казімєжі Дольному група побувала на урочистостях з нагоди «Дожинок», або «Обжинок». Ця традиція святкування походить від давніх слов’ян, які у такий спосіб дякували духам полів за врожай, зжинаючи останні колоски. Традиція збереглася до сьогодні, і є особливо важливою та чеканою саме в люблінському воєводстві, ажде цей регіон славиться своєю потужною і розвиненою сільськогосподарською галуззю. До культури і традицій долучилися не лише через народні свята, співи й танці. Найкраще культура сприймається через кухню. Тому під час опитування на одному із занять «з чим у вас асоціюється Польща», перемогли звичайно журек та бігос!

І от більше місяця як учні зручно вмостилися за парти польських шкіл і вже мають свої шістки та одиниці, пишаються своїми успіхами та старанно надолужують прогалини і готуються до нових звершень, за якими можете слідкувати на нашій сторінці Facebook.

91 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page